Tema 10 - Siguranţa "în curte"
Copilul nu poate ieși din casă fără știrea părinților sau a tutorelui!

Când iese din casă, copilul nu trebuie săpoarte cheile într-un loc vizibil! Cel mai bine este să stabilească cu părinții un loc sigur pentru păstrareaacestora.

Copilul nu trebuie să se joace afară după lăsarea întunericului și nici în locuri nepopulate.

Trebuie să aibă grijă când interacționează cupersoane străine! Nu trebuie să primească niciodată de la acestea atenții sau dulciuri!

Nu trebuie să se urce în mașina unei persoane necunoscute şi nici să o însoţească în diverse locurichiar dacă aceasta pare a fi amabilă! Nu trebuie să relateze necunoscuților niciun fel de informațiidespre el, familia sau locuința sa. Cel mai bine este să se depărteze, spunând că s-a uitat tatade la balcon și trebuie să se întoarcă acasă. Trebuie amintit copiilor că o persoană răuvoitoare nu arată întotdeauna periculos. Ea poate fi chiar și o doamnă elegantă și amabilă.

 Jucându-se afară, trebuie să aibă grijă la animalelenecunoscute! Copilul nu trebuie să se apropie de ele șinici să le mângâie. Chiar dacă arată prietenos, un câine sau o pisică pot fi periculoșiși-i pot răni. Trebuie ținut minte că, în cazul în care este atacat de uncâine, cea mai sigură poziţie este cea a „țestoasei”.

Copiii nu trebuie să se joace cu obiectegăsite și necunoscute și nici cu recipienți de proveniență necunoscută! Pot fi periculoase – pot conține substanțetoxice sau explozive.

Persoanele minore nu au voie să utilizezepetarde sau alte materiale pirotehnice! Ei trebuie să înțeleagă faptul că restricțiile legii auîn vedere, în primul rând, protejarea lor de accidentele care pot fi provocatede acestea.

Este interzis jocul în locurile periculoase:lângă șosea, pe șinele de cale ferată, în clădiri părăsite.

Atunci când se joacă pe tobogan, trebuiepăstrată o anumită distanță față de ceilalți copii! Poate coborî doar atunci când jos nu mai este nimeni și,după aceea, trebuie să părăsească imediat zona! Nu are voie să se cațere pezona de coborâre a toboganului!

În leagăn, trebuie să se dea unul singur, înpoziția șezut, ținându-se cuambele mâini de barele laterale ale scaunului. Aceleași reguli sunt valabile șila carusel. Sunt periculoase săritul și apropiatul de leagăn ori de carusel,când acestea sunt în mișcare.

Fotbalul trebuie jucat, întotdeauna, cât mai departede şosea, în locuri special amenajate.

 

Recomandare!

Acordați 30 minute temei Siguranţa ,,încurte'' şi explicaţi elevilor informațiile de mai sus. După aceea,recomandați elevilor să rezolve activitățile pregătite în sectiunea Pentruelevi şi să vă transmită fotografiile şi fişierele Word cu rezultateleactivității lor. Vă dorim spor la treabă!