Tema 10 - Siguranţa "în curte"

Siguranţa în curte

Copilul nu poate ieși din casă fără știrea părinților sau a tutorelui!

Când iese din casă, copilul nu trebuie să poarte cheile într-un loc vizibil! Cel mai bine este să stabilească cu părinții un loc sigur pentru păstrarea acestora.

Copilul nu trebuie să se joace afară după lăsarea întunericului și nici în locuri nepopulate.

Trebuie să aibă grijă când interacționează cu persoane străine! Nu trebuie să primească

niciodată de la acestea atenții sau dulciuri! Nu trebuie să se urce în mașina unei persoane

necunoscute şi nici să o însoţească în diverse locuri chiar dacă aceasta pare a fi amabilă! Nu

trebuie să relateze necunoscuților niciun fel de informații despre el, familia sau locuința sa. Cel

mai bine este să se depărteze, spunând că s-a uitat tata de la balcon și trebuie să se întoarcă

acasă. Trebuie amintit copiilor că o persoană răuvoitoare nu arată întotdeauna periculos. Ea

poate fi chiar și o doamnă elegantă și amabilă.

Jucându-se afară, trebuie să aibă grijă la animalele necunoscute! Copilul nu trebuie să se apropie de ele și nici să le mângâie. Chiar dacă arată prietenos, un câine sau o pisică pot fi periculoși și-i pot răni. Trebuie ținut minte că, în cazul în care este atacat de un câine, cea mai sigură poziţie este cea a „țestoasei”.

Copiii nu trebuie să se joace cu obiecte găsite și necunoscute și nici cu recipienți de proveniență necunoscută! Pot fi periculoase – pot conține substanțe toxice sau explozive.

Persoanele minore nu au voie să utilizeze petarde sau alte materiale pirotehnice! Ei trebuie să înțeleagă faptul că restricțiile legii au în vedere, în primul rând, protejarea lor de accidentele care pot fi provocate de acestea.

Este interzis jocul în locurile periculoase: lângă șosea, pe șinele de cale ferată, în clădiri părăsite.

Atunci când se joacă pe tobogan, trebuie păstrată o anumită distanță față de ceilalți copii! Poate coborî doar atunci când jos nu mai este nimeni și, după aceea, trebuie să părăsească imediat zona! Nu are voie să se cațere pe zona de coborâre a toboganului!

În leagăn, trebuie să se dea unul singur, în poziția șezut, ținându-se cu ambele mâini de barele laterale ale scaunului. Aceleași reguli sunt valabile și la carusel. Sunt periculoase săritul și apropiatul de leagăn ori de carusel, când acestea sunt în mișcare.

Fotbalul trebuie jucat, întotdeauna, cât mai departe de şosea, în locuri special amenajate.

Recomandare!

Acordați 30 minute temei Siguranţa ,,în curte'' şi explicaţi elevilor informațiile de mai sus. După aceea, recomandați elevilor să rezolve activitățile pregătite în sectiunea Pentru elevi şi în cazul desfăşurării orelor online, să vă transmită fotografiile şi fişierele Word cu rezultatele activității lor. Vă dorim spor la treabă!