Tema 11: Deplasarea pe stradă şi traversarea carosabilului

Legislaţia prevede clar cum trebuie să se comporte un pieton pe stradă. Elevul de clasa I, care a împlinit 7 ani, ca participant la traficul rutier, ar trebui să cunoască aceste reguli înainte de primul său drum către școală.

1. Pietonii sunt obligați să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcția lor de mers. Când și acostamentul lipsește, pietonii sunt obligați să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părții carosabile, în direcția lor de mers.

2. Dacă pietonii se deplasează pe carosabil, trebuie să o facă în șir – unul după altul. Doi pietoni pot merge unul lângă celălalt doar în cazul în care, pe acest drum, nu există trafic intens și vizibilitatea este foarte bună.

3. O coloană de pietoni cu vârste de maxim 10 ani se deplasează obligatoriu pe trotuar. Atunci când nu există trotuar, se poate deplasa pe maginea drumului, iar în cazul în care nu există, pe carosabil. Pe carosabil și marginea drumului, deplasarea se face pe partea stângă. Pietonii cu vârste de maxim 10 ani pot merge doar câte doi, sub supravegherea a cel puțin unei persoane adulte.

4. Un loc aparte este zona rezidențială. Aici pietonii pot folosi toată lățimea părții carosabile, iar jocul copiilor este permis. Conducătorii de vehicule sunt obligați să circule cu o viteză de cel mult 20 km/h, să nu staționeze sau să parcheze vehiculul în afara spațiilor anume destinate și semnalizate ca atare, să nu stânjenească sau să împiedice circulația pietonilor chiar dacă, în acest scop, trebuie să oprească.

5. Pe timp de noapte, toți pietonii care circulă pe partea carosabilă a drumului trebuie să aibă aplicate pe îmbrăcăminte accesorii fluorescent-reflectorizante sau să poarte o sursă de lumină, vizibilă din ambele sensuri. Aceste accesorii fluorescente sunt utile și pentru pietonii care traversează străzi sau se deplasează în afara zonelor luminate.

6. Sub nicio formă nu are voie să intre în mașina unei persoane străine, care îi propune copilului să-l conducă acasă, chiar dacă persoana pare a fi amabilă și declară că îi cunoaște părinții.

Traversarea carosabilului trebuie făcută întotdeauna pe trecerea pentru pietoni marcată cu benzi vopsite pe carosabil. În locurile cele mai circulate, aceste treceri sunt prevăzute cu semnalizare luminoasă. Luminile îi indică pietonului momentul în care poate traversa strada. Atunci când nu există semnalizare, trebuie ales momentul cel mai sigur. Atunci când nu există nici treceri pentru pietoni, traversarea se face pe la colţul străzii, numai după ce pietonul s-a asigurat foarte bine că nu există niciun pericol pentru el și ceilalţi participanţi la trafic.

Culorile semafoarelor ne înștiințează despre momentul în care se poate sau nu traversa drumul. Semaforul pentru pietoni are două culori: verde și roșie. Despre schimbarea culorii în roșu ne avertizează pulsarea luminii verzi.

LUMINA ROȘIE – STOP – nu se poate trece pe carosabil

LUMINA VERDE – TRAVERSEAZĂ – se poate traversa

Cu toate că luminile semaforului ne indică momentul când putem traversa, trebuie respectate câteva reguli:

Așteptând lumina verde a semaforului, nu trebuie să staționăm aproape de marginea trotuarului!

După ce s-a aprins lumina verde trebuie să ne asigurăm că toate vehiculele au eliberat trecerea de pietoni. Abia apoi putem traversa carosabilul!

Trebuie să traversăm cu pas vioi și hotărât! Nu avem voie să alergăm, nici să ne oprim din traversarea carosabilului!

Nu este permisă trecerea pe carosabil atunci când culoarea verde pulsează sau când tocmai s-a aprins culoarea roșie!

TRAVERSAREA ÎN ZONELE FĂRĂ SEMAFOR


Atunci când nu există semnalizare luminoasă, copilul trebuie să decidă singur când să traverseze drumul. Pentru traversarea în siguranță, trebuie respectate următoarele reguli:

1. Înainte de a traversa, oprește-te înaintea trecerii! Nu sta pe marginea trotuarului!

2. Privește în stânga!

3. Privește în dreapta!

4. Privește din nou în stânga!

5. Dacă nu trece niciun vehicul, poți traversa drumul.

REŢINE!

- Nu intra brusc pe carosabil, mai ales dacă ceva îți limitează vizibilitatea: un gard viu, o mașină parcată, un autobuz care s-a oprit în stație! Mai întâi privește după aceste obstacole și asigură-te că nu trece niciun vehicul!

- Nu pătrunde pe carosabil, dacă de trecere se apropie un vehicul, chiar dacă acesta se deplasează încet! Mai întâi asigură-te că acesta intenționează să oprească!

- Nu traversa niciodată strada „în fugă”! Încetinește înainte de a traversa și evaluează situația de pe drum!

- Pentru a fi mai vizibil, poți ridica mâna când traversezi.

- Nu traversa niciodată în locul în care șoferii nu se așteaptă să întâlnească pietoni, de exemplu acolo unde există garduri care separa carosabilul de trotuar!

- Când ești împreună cu prietenii de vârsta ta, întrerupe discuția și concentrează-te înainte de a traversa!

- Să ai o grijă deosebită atunci când vizibilitatea pe carosabil este scăzută: ploaie, ceață și lăsarea întunericului! Șoferul are, de asemenea, o vizibilitate redusă și observă mai târziu pietonul decât pe zi sau într-o zi cu vreme normală.

- Când traversezi un drum cu două benzi pe sens, asigură-te întotdeauna că șoferii mașinilor care circulă pe ambele benzi te lasă să treci!

- Poartă elemente reflectorizante pe îmbrăcămintea exterioară, pentru a fi vizibil pentru șoferi.

Recomandare!

Acordați 20 minute temei ,,Deplasarea pe stradă şi traversarea carosabilului’’ explicaţi elevilor informațiile de mai sus. După aceea, recomandați elevilor să rezolve activitățile pregătite în sectiunea Pentru elevi. Vă dorim spor la treabă!