Mersul pe bicicletă reprezintă o distracţie deosebită, însă, trebuie reţinut faptul că cei cu vârsta mai mică de 14 ani nu se pot deplasa pe bicicletă pe drumurile publice. Ei se pot plimba doar în parcurile unde accesul bicicliștilor nu este restricţionat. Fiecare bicicletă, atât a persoanei adulte, cât și a copilului, trebuie să fie echipată corespunzător. În parc, bicicletele nu trebuie să deranjeze circulaţia pietonilor. Ele pot fi folosite pe pistele special amenajate sau pe aleile largi ale parcului astfel încât pietonii să nu fie accidentaţi.
În mod obligatoriu, o bicicletă trebuie să fie echipată astfel:
- în față – un „ochi de pisică”, de nuanță albă sau galbenă, în spate, de culoare roșie, iar pe roți trebuie să aibă elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante care, în mişcare, formează un cerc continuu;
- noaptea sau când vizibilitatea este redusă, bicicleta trebuie dotată în faţă cu lumina de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roşie;
- frâne eficiente (de picior sau de mână), plus un sistem adecvat, funcţional, de direcţie;
- un clopoțel sau un alt mijloc sonor de avertizare, cu o tonalitate nederanjantă.
Pentru a putea fi mai bine văzut pe drum, în afară de luminile reflectorizante ale bicicletei, este bine să se folosească suplimentar elemente adezive reflectorizante pentru bicicletă. Se pot folosi, de asemenea, benzi reflectorizante speciale sau elemente ce se pot fixa pe îmbrăcăminte sau ghiozdan sau o vestă reflectorizantă. Copilul trebuie să poarte întotdeauna cască! În cazul căzăturilor, în afară de genunchi și de coate, cel mai expus la lovituri este capul. Se spune că o cască este pentru biciclist precum este centura de siguranță pentru șofer. Este bine, totodată, ca un copil care de-abia a învățat să meargă pe bicicletă să fie îmbrăcat cu echipament de protecție: genunchiere, cotiere, mănuși de bicicletă. Un tânăr biciclist trebuie să cunoască și regulile unui mers corect pe bicicletă:
Intenția de a vira trebuie semnalată cu mâna:
• braţul stâng întins orizontal atunci când intenţionează să schimbe direcţia de mers spre stânga sau să depășească;
• braţul drept întins orizontal atunci când intenţionează să schimbe direcţia de mers spre dreapta;
• braţul drept întins orizontal balansat în plan vertical atunci când intenţionează să oprească.
Biciclistul trebuie să țină cel puțin o mână pe ghidon și picioarele pe pedale!
Pentru mersul pe bicicletă, în parc, se recomandă pista pentru biciclete. Dacă nu există o pistă amenajată, copilul se poate plimba pe aleile mai largi, fără să deranjeze pietonii. Minorul cu vârsta sub 14 ani nu are voie să folosească bicicleta pe trotuar (chiar dacă există aici o pistă amenajată), pe stradă, pe aleea dintre blocuri, în parcările magazinelor sau pe drumurile forestiere. El poate folosi bicicleta doar în parc și în curtea casei.
Biciclistul trebuie să cunoască aceste semne:
Copilul ca pasager
Nu toţi copiii ajung la școală mergând pe jos. Unii elevi folosesc mijloacele de transport în comun sau sunt aduși la școală de părinţi sau de însoţitori. Atunci când circulă cu autobuzul sau tramvaiul, un elev de clasa I trebuie să știe că:
- În stație trebuie să aștepte liniștit sosirea mijlocului de transport! Alergatul și împinsul se pot sfârși cu un accident.
- Trebuie păstrată o distanță de siguranță față de marginea carosabilului!
- Atunci când autobuzul sau tramvaiul sosește în stație, trebuie să aștepte până când acesta se oprește definitiv! De-abia atunci se poate apropia și urca în el.
- În mijlocul de transport, trebuie să se urce în mod civilizat – elevii nu trebuie să se împingă unii pe alții! Trebuie să ocupe în liniște un loc: nu se aleargă și nu se țipă!
- Dacă autobuzul sau tramvaiul a sosit deja în stație – mai bine să-l piardă decât să fugă după acesta alergând pe carosabil, fără a respecta regulile de bază ale siguranței. Trebuie păstrată grija la coborârea din mijlocul de transport. Nu trebuie să sară pe scări; este bine ca elevul să se țină de bara ajutătoare. Trebuie să aibă grijă în special iarna, când este alunecos.
- Nu are voie să treacă direct prin fața sau prin spatele vehiculului, pentru că nu este vizibil pentru șoferul respectivului vehicul. Este interzisă intrarea pe carosabil prin fața sau spatele autobuzului/ tramvaiului.
Când copilul este pasager într-un autoturism:
Nu are importanță dacă este vorba de o călătorie lungă sau de una de doar câteva minute –întotdeauna trebuie respectată legislația, care garantează siguranța copilului:
- Copilul trebuie să poarte întotdeauna centura de siguranță! Copiii care nu au depășit 150 cm înălțime trebuie să poarte centură de siguranță adaptată greutății și dimensiunilor lor.
- Potrivit legislației din România, în timpul deplasării pe drumurile publice, conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu înălţime sub 150 cm pe scaunul din față.
- Copilul trebuie să urce în mașină de pe partea trotuarului sau marginii drumului, niciodată de pe partea carosabilului!
- Atunci când coboară din autoturism, elevul trebuie să se asigure dacă deschiderea ușii este sigură!
- Copilul trebuie să știe că, în timpul călătoriei cu autovehiculul, nu trebuie să distragă atenția celui care conduce.
- Este bine de amintit părinților că, atunci când conduc autoturismul, în interiorul căruia se află copilul, să acorde o atenție deosebită drumului.
Recomandare!
Acordați 30 minute temei ,, Mersul pe bicicletă în siguranţă şi Copilul ca pasager’’ şi explicaţi elevilor informațiile de mai sus. După aceea, recomandați elevilor să rezolve activitățile pregătite în sectiunea Pentru elevi şi în cazul desfăşurării orelor online, să vă transmită fotografiile şi fişierele Word cu rezultatele activității lor. Vă dorim spor la treabă!