Tema 13 - Siguranţa în vacanţa de vară

În tabără și în excursie

Atunci când pornesc într-o excursie la munte, copiii trebuie să aibă o vestimentație adecvată:

un tricou de bumbac și pantaloni lejeri, iar în rucsac o pelerină de ploaie sau o geacă impermeabilă! Încălțămintea trebuie să fie una comodă – este important ca talpa să nu fie alunecoasă!

Niciodată nu trebuie să se îndepărteze de grup! Înainte de a merge prin pădure, este bine să își aplice o cremă/unguent împotriva căpușelor și a țânțarilor!

În pădure, copiii nu trebuie să se abată de la cărare – aceasta poate duce la întâlnirea cu un animal periculos!

Elevul trebuie să poarte întotdeauna la el numărul de telefon al părinților și al însoțitorului din tabără sau al ghidului din excursia respectivă. O sumă mai mare de bani trebuie încredințată însoțitorului, iar asupra sa să poarte sume mici! Copilul nu trebuie să se laude cu câți bani de buzunar i-au dat părinții pentru plecare!

Trebuie să aibă grijă la animalele sălbatice întâlnite în natură, dar și la câinii fără stăpân! Chiar și un animal care pare inofensiv poate fi periculos.

Pe întreaga perioadă a taberei sau a excursiei, copiii trebuie să fie precauți cu persoanele nou cunoscute!

Siguranţa în locurile cu apă

Atunci când soarele arde puternic, băile în mare, în lac sau în bazinul de înot sunt una dintre cele mai bune distracții pentru copii. Trebuie, totuși, respectate anumite reguli de siguranță:

Se poate înota doar în locurile supravegheate– acolo unde există un salvamar! Nu se poate înota în locurile unde scăldatul este interzis, chiar dacă apa pare curată și locul plăcut!

Nu trebuie sărit în apă când corpul este încins! După o perioadă mai lungă de stat la soare, trebuie intrat în apă treptat, pentru a evita șocul termic.

Săritul în apă „în cap” este sigur doar la bazin, sub supravegherea personalului specializat în acordarea primului ajutor în astfel de cazuri! La bazin se cunoaște adâncimea. Nu se poate sări în apă în acest mod în locurile necunoscute!

Salteaua gonflabilă sau colacul nu folosesc la înotul în apă adâncă!

Nu trebuie înotat imediat după masă! Apa rece poate provoca crampe ale stomacului.

Înotul solicită intens organismul copilului! După ieșirea din apă, este bine ca acesta să mănânce o masă hrănitoare.

Îmbrăcămintea udă se usucă repede la soare, însă, dacă bate vântul, copilul ar trebui să îmbrace haine uscate imediat după baie!

Atenție la arsurile solare! Este bine ca, înainte de a pleca la plajă, să i se aplice o cremă cu un factor de protecție mare, rezistentă la apă!

În siguranţă la soare

În timpul caniculei, expunerile la soare trebuie făcute cu moderație! În intervalul orar 11:00 15:00, soarele arde cel mai puternic – atunci este bine ca cel mic să stea la umbră sau să rămână acasă.

Când iese din casă, e bine să poarte o pălărie sau o șapcă pe cap și ochelari de soare cu filtru UV!

Pielea copilului este mult mai sensibilă decât a unui adult, de aceea este bine să i se creeze un obicei în a folosi cremele protectoare!

Copilul trebuie să evite efortul la soare! Imediat cum simte că este obosit, slăbit sau că îl doare capul, trebuie să îl informeze pe însoțitor sau să se întoarcă repede acasă!

În leagăn, trebuie să se dea unul singur, în poziția șezut, ținându-se cu ambele mâini de barele laterale ale scaunului. Aceleași reguli sunt valabile și la carusel. Sunt periculoase săritul și apropiatul de leagăn ori de carusel, când acestea sunt în mișcare.

Fotbalul trebuie jucat, întotdeauna, cât mai departe de şosea, în locuri special amenajate.

Recomandare!

Acordați 30 minute temei Siguranţa în vacanţa de vară'' şi explicaţi elevilor informațiile de mai sus. După aceea, recomandați elevilor să rezolve activitățile pregătite în sectiunea Pentru elevi şi să vă transmită fotografiile şi fişierele Word cu rezultatele activității lor. Vă dorim spor la treabă!