Tema 2 - Siguranța în clasă
Clasa este locul în care copiii sunt sub supravegherea învăţătorului, însă nu întotdeauna acesta îi poate observa pe toţi. Tocmai de aceea ar trebui să știe singuri ce fel de comportamente sunt riscante și cum se pot răni din neatenţie.

1. Atunci când se joacă în grup, fiecare copil trebuie să acorde o importanță deosebită siguranței celorlalți. Gesticulând neatent sau întorcându-se brusc, ei pot lovi, fără intenție, un coleg.

2. În timpul activităților în care se manipulează obiecte ascuțite, elevii trebuie să aibă grijă la utilizarea corespunzătoare a acestora (în special a foarfecelor). Nu trebuie să gesticuleze cu ele în mână, iar după terminarea sarcinilor, trebuie să le pună imediat la loc. Este important să știe faptul că stilourile sau pixurile pot fi considerate, de asemenea, obiecte ascuţite și e indicat să fie ținute într-un penar sau etui. Dacă sunt aruncate direct în ghiozdan, se pot răni la degete, atunci când le vor căuta în grabă.

3. Lecția (ora) cu cel mai înalt grad de risc de accidentare este cea de sport. Pentru ca aceste ore să decurgă fără evenimente neplăcute, este bine ca elevul să poarte echipament de sport și să facă exerciții numai sub supravegherea cadrului didactic. Orice neatenție sau mișcare periculoasă se poate solda cu fracturi sau contuzii.

4. Clasa trebuie dotată adecvat, adaptată vârstei elevilor, astfel încât, în ore și în pauze, ei să fie în siguranță. Copiii nu au voie să se aplece pe geam, să alerge între bănci sau să iasă în fugă din clasă.

Recomandare!

Acordați 5-10 minute temei ,,Siguranţa în clasă’’ şi explicaţi elevilor informațiile de mai sus. După aceea, recomandați elevilor să rezolve activitățile pregătite în sectiunea Pentru elevi. Vă dorim spor la treabă!