Tema 3 - Siguranţa în pauză

Pauza trebuie să fie pentru elevi un moment de relaxare, util pentru recăpătarea atenţiei și a puterii de concentrare. Ar trebui să mănânce pacheţelul de acasă, un fruct sau o legumă, să bea apă, un suc sau cacao cu lapte. Este momentul adecvat să vorbească cu colegii și să se joace fără să se pună în pericol. Copiii trebuie să înţeleagă că un comportament liniștit în pauză înseamnă ușurinţă în asimilarea noţiunilor din timpul orei următoare.

Învățătorul trebuie să stabilească, încă de la început, ce jocuri și comportamente sunt considerate sigure și care nu. Stabilirea la începutul anului școlar a regulilor din unitatea de învățământ îi ajută pe elevii din clasa I să pătrundă în noua realitate și să respecte clar regulile de comportament.

1. Copiii trebuie învățați să nu alerge pe culoarele din școală! Unul din cele mai dese accidente este alunecarea pe pardoseala lustruită.

2. Copiii nu trebuie să coboare prin alunecare pe balustrade! Aceasta este o joacă foarte periculoasă, care adesea se încheie cu diferite vătămări.

3. Pe scări, copilul trebuie să coboare încet, ținându-se de balustradă! Nu are voie să alerge, deoarece se poate lovi!

4. Elevii de clasa I trebuie să știe că, în cazul defectării vreunui aparat sau a spargerii unui geam sau a unei oglinzi, nu au voie să încerce să repare sau să adune cioburile. Există riscul să se taie cu sticla spartă.

5. Atunci când inventează un nou joc, elevii trebuie să ia în considerare întotdeauna siguranța propriilor colegi! Tragerea scaunului înainte ca un coleg să se așeze pe el, împinsul, încălcarea regulilor din școală nu constituie comportamente adecvate.

6. Elevii trebuie să știe, totodată, că nu au voie să părăsească curtea școlii pe parcursul recreațiilor.

Recomandare!

Acordați 5-10 minute temei ,,Siguranţa în pauză’’ şi explicaţi elevilor informațiile de mai sus. După aceea, recomandați elevilor să rezolve activitățile pregătite în sectiunea Pentru elevi şi să vă transmită fotografiile şi fişierele Word cu rezultatele activității lor. Vă dorim spor la treabă!