Ninsoarea este un prilej deosebit de distracţie. Se pot face oameni de zăpadă sau se pot organiza bătăi cu bulgări. Multe bucurii le aduc copiilor și sporturile de iarnă – copiii se dau cu plăcere cu sania sau cu schiurile, ori învață noi figuri pe patine.
Pentru ca elevii să fie în siguranță în perioada vacanței de iarnă, este bine să li se atragă atenția asupra potențialelor pericole, reamintindu-le cele mai importante reguli:
La ieșirea din casă, copilul trebuie să fie îmbrăcat corespunzător! Trebuie reținut că 50% din căldură se pierde pe la cap – căciula îl va feri de frig, asigurându-i o joacă plăcută și prelungită.
Îmbrăcatul se face după metoda „foițelor de ceapă”! Această metodă este cea mai bună deoarece între straturi rămâne aer, care funcționează ca izolator. Pentru a nu se uda, copilul trebuie să fie îmbrăcat cu o haină și încălțăminte impermeabile!
Înainte de a ieși afară, trebuie să servească o masă energizantă! Nu trebuie să fie o masă copioasă, ci una hrănitoare și ușoară: o băutură caldă (ceai sau cacao cu lapte), un sandviș cu pâine integrală, șuncă sau brânză și legume (salată, castravete, roșie).
În cazul în care copiii plănuiesc o bătaie cu bulgări, trebuie să aibă grijă de siguranța altor participanți la joacă! Pentru ca nimănui să nu i se întâmple ceva rău, bulgării trebuie să fie nici prea mari și nici prea tari. Atunci când se fac bulgări, trebuie avut avut în vedere că prin zăpadă se pot strecura pietre sau obiecte ascuțite. Este recomandat ca, înainte de „luptă”, să se stabilească regulile: de exemplu, bulgării se vor arunca doar la picioare și de la o anumită distanță.
Gheața de pe lac nu e loc de joacă! Chiar dacă mai multe zile la rând temperaturile se mențin negative și stratul de gheață este gros, în unele zone acesta poate fi maisubțire. Pentru mai multă siguranță, este recomandat să se meargă la cel mai apropiat patinoar.
Nu trebuie să se coboare cu sania în preajma unei șosele sau a altor locuri periculoase, ca de exemplu: lacuri, râuri, margini abrupte! Luați aminte că pe sanie se coboară cu picioarele în față iaracrobațiile pe sania în viteză trebuie evitate întrucât pot fi foarte periculoase!
Țurțurii care atârnă de pe acoperișurile clădirilor constituie un mare pericol. Copiii nu trebuie să se joace în astfel de zone!
Este bine de amintit copiilor că mâinile și picioarele înghețate sunt un semn că pot răci mai ușor și, pentru a evita răceala, ar fi bine să se întorcă acasă!
Îmbrăcămintea udă trebuie scoasă imediat după intrarea în casă și înlocuită cu haine comode din bumbac și cu ciorapi groși. Este recomandată o băutură caldă: un ceai cu lămâie sau o cacao cu lapte.
Recomandare!Acordați 5-10 minute temei ,, Siguranţa în vacanţa de iarnă’’și explicaţi elevilor informațiile de mai sus. După aceea, recomandați elevilor să rezolve activitățile pregătite în sectiunea Pentru elevi şi să vă transmită fotografiile şi fişierele Word cu rezultatele activității lor. Vă dorim spor la treabă!