Tema 6 - Relaţiile cu colegii
Odată cu începerea școlii, elevul de clasa I cunoaște mai multe persoane noi. Devine membru al unui grup în care trebuie să-și găsească locul.

Legarea unor relații este mai facilă pentru copiii deschiși, energici, care atrag repede în jurul lor prieteni și au tendința de a ocupa rolul de lider al grupului. Într-o situație mai grea sunt copiii timizi, care se simt nesiguri într-un mediu străin. Este bine ca, la început, copilul să fie ajutat să se familiarizeze cu școala și colegii de aceeași vârstă, pentru a nu rămâne izolat de restul clasei, ceea ce poate duce, mai târziu, la respingerea acestuia de către grupul de colegi.

În școală, elevul poate întâlni nu numai prieteni deosebiți, ci și colegi violenți. Este bine să se discute cu copiii despre diferitele forme de violență, pentru ca aceștia să conștientizeze că, pentru astfel de comportamente, nu există niciodată justificare. Elevul trebuie să știe că orice fel de violență este rea, atât cea fizică (bătaia, bruscarea, punerea piedicii, provocarea durerii), cât și cea psihică (supărarea, înjosirea, ridiculizarea). Copilul nu trebuie să fie de acord, de asemenea, cu efectuarea unor activități care sunt neplăcute pentru el.

Elevul de clasa I trebuie să știe că nimeni nu are dreptul să ceară de la el vreun obiect sau bani. Desigur, este bine să li se insufle copiilor bunul obicei de a împărți cu ceilalți, dar aceasta trebuie să se refere mai degrabă la obiecte mărunte și să se petreacă în rândul prietenilor. Copilul nu trebuie să se simtă niciodată obligat să dea ceva cuiva. Pentru a evita situațiile neplăcute, este bine să se pună în vedere părinților să verifice ce obiecte iau copiii la școală. Trebuie evitat să ia cu ei obiecte valoroase sau sume mari de bani! Aceasta deoarece nu numai că generează risc pentru copii (furt, tâlhărie), dar poate să trezească totodată și un sentiment de invidie în rândul colegilor. Pentru ca elevul să nu aibă la el o sumă mare de bani, este mai bine să i se dea sandviș, un fruct și apă.

La școală, elevul trebuie să se simtă în siguranță, de aceea este important să știe că, în cazul apariției unei situații care îl neliniștește sau îi stârnește frica, să discute despre aceasta cu învățătorul său, care are capacitatea să rezolve repede problema elevului. Nu trebuie neglijate situațiile care îi neliniștesc pe copii. Trebuie analizată fiecare situație în parte și menținută o colaborare strânsă cu părinții.

Recomandare!
Acordați 5-10 minute temei ,,Relaţiile cu colegii’’ şi explicaţi elevilor informațiile de mai sus. După aceea, recomandați elevilor să rezolve activitățile pregătite în sectiunea Pentru elevi şi să vă transmită fotografiile şi fişierele Word cu rezultatele activității lor. Vă dorim spor la treabă!