Tema 7: Când părinţii lipsesc de acasă

Casa este locul care se asociază cu confortul, liniștea și siguranţa. Din experienţa părinţilor, rezultă

totuși că jumătate dintre accidentele în care sunt implicaţi copiii se petrec tocmai în casă.

Jocurile copilărești și manifestările inadecvate pot avea consecințe neplăcute. De regulă, un copil cu vârsta mai mică de 10 ani ar trebui să-și petreacă timpul în casă supravegheat de un adult însă pot să apară și cazurile în care rămâne un moment singur. Este important să știe să se joace în siguranță și cum să se comporte într-o situație periculoasă.

Când copilul este singur acasă, nu trebuie să deschidă nimănui ușa. Nu trebuie, de asemenea, să dezvăluie faptul că este singur și trebuie să aibă grijă și la persoanele care se dau drept cunoștințe ale părinților sau care-i informează că s-a întâmplat ceva cu părinții și vor, de exemplu, să-i ducă la spital. Dacă familia locuiește într-un apartament, copilul nu trebuie să permită accesul persoanelor necunoscute în bloc prin intermediul interfonului.

La începutul zilei, părinții trebuie să le pregătească copiilor o masă complet hrănitoare. În ghiozdan, este bine să se împacheteze un sandviș, un fruct și apă. Mulțumită acestui lucru, când se va întoarce de la școală, copilul nu va „trebălui” prin bucătărie pentru a-și pregăti ceva de mâncare. Este bine ca părinții să lase acasă, într-un loc vizibil, o gustare sănătoasă.

Copilul trebuie să știe care obiecte din casă sunt periculoase și pe care nu trebuie să le folosească. O atenție deosebită trebuie îndreptată spre tot genul de mașini de gătit, cuptoare, aragazuri, fiare de călcat. Utilizarea necorespunzătoare de către copii poate provoca leziuni și chiar explozii sau incendii. Sub nicio formă, elevul de clasa I nu trebuie să se folosească de chibrituri – un moment

de neatenție poate crea o situație periculoasă. În absența părinților, copiii nu trebuie să încerce să taie sau să repare nimic și nici să meșterească pe la prizele electrice și cablurile conectate la acestea.

Medicamentele pot fi luate doar în prezența unei persoane adulte: cel mai bine administrate de părinți sau, de exemplu, de asistenta din școală. Copilul nu trebuie să aibă deloc acces la dulapul cu medicamente. Dacă se simte rău și părinții nu sunt acasă, trebuie să-i sune imediat.

Când răspund la telefon, nu trebuie să informeze că părinții nu sunt acasă. Copiii trebuie să spună că părinții sunt ocupați și că vor reveni cu telefonul când se vor elibera.

Recomandare!

Acordați 5-10 minute temei ,,Când părinţii lipsesc de acasă’’ și explicaţi elevilor informațiile de mai sus. După aceea, recomandați elevilor să rezolve activitățile pregătite în sectiunea Pentru elevi şi să vă transmită fotografiile şi fişierele Word cu rezultatele activității lor. De asemenea, cel de-al doilea filmuleţ, ,,Siguranţa acasă’’, din seria celor 5 realizate ca suport pentru activităţile desfăşurate de dumneavoastră este aici. Vă dorim spor la treabă!