Tema 9 - Copilul şi accesarea internetului

Calculatorul cu acces la internet este un element caracteristic al vieţii moderne. Mulţumită acestuia, copilul cunoaște lumea, învaţă, se joaca. Părţile pozitive ale internetului sunt foarte multe, însă acesta atrage după sine și multe pericole pentru fiecare utilizator.

Pentru a-i proteja pe copii de pericolele spațiului cibernetic, este bine să-i învățăm regulile utilizării sigure a internetului.

1. Este recomandat ca un copil să descopere internetul împreună cu părinții. Pot găsi împreună părțile pozitive și sigure. Chiar învățatorul poate propune accesarea unor site-uri sigure, adecvate vârstei copiilor. Multe pagini îndeplinesc nu doar rolul distractiv, dar și educativ.

2. Elevii trebuie să știe că nu toate informațiile care circulă pe internet sunt credibile. Câteodată, textele sunt create de către persoane care au cunoștințe de bază pe o anumită temă, de aceea este bine să se verifice informațiile de pe internet cu manualul sau enciclopedia.

3. Recomandăm ca un copil la această vârstă să nu utilizeze reţelele de socializare, din motivele menţionate anterior. Dacă, însă, părinţii aprobă o astfel de activitate, trebuie avute în vedere următoarele aspecte: copiii trebuie să fie foarte atenți atunci când își fac noi cunoștințe pe internet! Să nu aibă încredere în persoanele cunoscute în acest mod și nici să nu creadă ceea ce spun acestea.

4. Copilul nu trebuie să transmită nimănui datele personale, fără acordul părinților! Acolo unde se poate, trebuie utilizat un nick-name (pseudonim). Dacă pagina cere introducerea numelui și a prenumelui, copiii trebuie să-i informeze pe părinți despre aceasta.

5. Dacă elevul ajunge pe site-uri destinate adulților sau dacă primește de la cineva mesaje supărătoare, indecente, neplăcute, trebuie să-și informeze părinții. Părinții trebuie să fie înțelegători cu copiii, în cazul în care aceștia intră din greșeală pe o pagină neadecvată. Copiilor trebuie să li se explice cu calm latura dăunătoare a acestor conținuturi. Copilul trebuie să știe că întotdeauna poate povesti părinților ce l-a neliniștit, supărat sau speriat în rețea.

Recomandare!

Acordați 5-10 minute temei ,,Copilul și accesarea internetului’’ și explicaţi elevilor informațiile de mai sus. După aceea, recomandați elevilor să rezolve activitățile pregătite în sectiunea Pentru elevi şi să vă transmită fotografiile şi fişierele Word cu rezultatele activității lor. De asemenea, cel de-al doilea filmuleţ, ,,Siguranţa online’’, din seria celor 5 realizate ca suport pentru activităţile desfăşurate de dumneavoastră este aici. Vă dorim spor la treabă!