Igiena minții şi a corpului
Igiena minții

1. Copiii cu o bună sănătate mentală sunt capabili să obțină și să mențină o funcționare psihologică și socială optimă și o stare de bine.
2. Poți acționa pozitiv stimulând copilul să învețe din experiențe, va simți că ai încredere în el și că poate să facă lucruri și așa i se dezvoltă stima de sine, capacitatea de a rezolva probleme și abilități sociale.
3. Încurajarea - copilul are nevoie de cuvinte care să îi confirme faptele. Regula este: încurajează fapta, nu făptașul. Astfel în loc să i spui unui copil că e frumos, deștept, îi spui că a făcut un lucru bun, că apreciezi inițiativa lui.
4. Folosește consecința logică și nu pedeapsa. Diferența între cele două e dată de trei caracteristici: reacția adultului trebuie să fie pe un ton calm, să fie legată de faptă și să fie rezonabilă.
5. Ca adult e bine să știi că fricile tale, anxietățile, sunt simțite, percepute de copil care adesea este copleșit și neajutorat, uneori chiar disperat și nu poate vorbi despre asta. Este recomandabil ca tu adultul să rămâi cât mai puțin în contact cu știrile care te anxietează, să tragi aer în piept, să bei apă, să te relaxezi înainte de întâlnirea cu un copil.
6. Igiena minții copilului este menținută și de alte atitudini și acțiuni ale tale ca adult: respectă copilul, fii ferm fără a domina, menține rutina (oferă predictibilitate), câștigă-i cooperarea, retrage-te din conflict, evită supra protecția, ascultă-l, fii atent la tonul vocii.

Igiena corpului

1. Este important ca ai noștri copii să afle de la o vârstă foarte fragedă că igiena corectă este vitală pentru noi ca indivizi precum și pentru comunitatea din care facem parte.
2. Tu, ca părinte, ești primul care îi învață regulile de igienă. Este important să fii consecvent și corect informat.
3. Explică-i că prin igiena corectă înțelegem o serie de reguli și acțiuni care previn îmbolnăvirea și răspândirea bolilor. Igiena corectă se aplică și atunci când ești bolnav dar și când trebuie să te ferești de boală.
4. Enunță-i și arată-i principalele reguli care trebuie urmate pentru a preveni răspândirea microbilor. Dacă nu le știi pe toate, ți le prezintă Tedi în broșura de mai jos.
5. Creează-i rutina corectă pentru îngrijirea corpului și a dinților! Învață-l să se spele zilnic pe corp și de două ori pe zi să-şi perieze dantura.