Siguranta în vacanta de vara

Siguri în excursie

Atunci când pornesc într-o excursie la munte, copiii trebuie să aibă o vestimentație adecvată: un tricou de bumbac și pantaloni lejeri, iar în rucsac o pelerină de ploaie sau o geacă impermeabilă! Încălțămintea trebuie să fie una comodă – este important ca talpa să nu fie alunecoasă!

Niciodată nu trebuie să se îndepărteze de grup!

Înainte de a merge prin pădure, este bine să își aplice o cremă/unguent împotriva căpușelor și a țânțarilor!

• În pădure, copiii nu trebuie să se abată de la cărare – aceasta poate duce la întâlnirea cu un animal periculos!

Elevul trebuie să poarte întotdeauna la el numărul de telefon al părinților.

Trebuie să aibă grijă la animalele sălbatice întâlnite în natură, dar și la câinii fără stăpân! Chiar și un animal care pare inofensiv poate fi periculos.


Siguranţa în locurile cu apă

Atunci când soarele arde puternic, băile în mare, în lac sau în bazinul de înot sunt una dintre cele mai bune distracții pentru copii. Trebuie, totuși, respectate anumite reguli de siguranță:

Se poate înota doar în locurile supravegheate – acolo unde există un salvamar! Nu se poate înota în locurile unde scăldatul este interzis, chiar dacă apa pare curată și locul plăcut!

Nu trebuie sărit în apă când corpul este încins! După o perioadă mai lungă de stat la soare, trebuie intrat în apă treptat, pentru a evita șocul termic.

Săritul în apă „în cap” este sigur doar la bazin, sub supravegherea personalului specializat în acordarea primului ajutor în astfel de cazuri! La bazin se cunoaște adâncimea. Nu se poate sări în apă în acest mod în locurile necunoscute!

Salteaua gonflabilă sau colacul nu folosesc la înotul în apă adâncă! Nu trebuie înotat imediat după masă! Apa rece poate provoca crampe ale stomacului.

Înotul solicită intens organismul copilului! După ieșirea din apă, este bine ca acesta să mănânce o masă hrănitoare.

Îmbrăcămintea udă se usucă repede la soare, însă, dacă bate vântul, copilul ar trebui să îmbrace haine uscate imediat după baie!

Atenție la arsurile solare! Este bine ca, înainte de a pleca la plajă, să i se aplice o cremă cu un factor de protecție mare, rezistentă la apă!


În siguranţă la soare

În timpul caniculei, expunerile la soare trebuie făcute cu moderație! În intervalul orar 11:00-15:00, soarele arde cel mai puternic – atunci este bine ca cel mic să stea la umbră sau să rămână acasă.

Când iese din casă, e bine să poarte o pălărie sau o șapcă pe cap și ochelari de soare cu filtru UV!

Pielea copilului este mult mai sensibilă decât a unui adult, de aceea este bine să i se creeze un obicei în a folosi cremele protectoare!

Copilul trebuie să evite efortul la soare! Imediat cum simte că este obosit, slăbit sau că îl doare capul, trebuie să îl informeze pe însoțitor sau să se întoarcă repede acasă! Recomandare!
Acordați 5-10 minute temei Siguranţa în vacanţa de vară și transmiteți elevilor informațiile de mai sus. După explicarea acestor informații, recomandați elevilor să rezolve activitățile pregătite în sectiunea Pentru elevi – Scoala online și să vă transmită fotografii cu rezultatele activității lor.

Succes!
Mersul pe bicicleta în siguranta

Mersul pe bicicletă reprezintă o distracţie deosebită, însă, trebuie reţinut faptul că cei cu vârsta mai mică de 14 ani nu se pot deplasa pe bicicletă pe drumurile publice. Ei se pot plimba doar în parcurile unde accesul bicicliștilor nu este restricţionat. Fiecare bicicletă, atât a persoanei adulte, cât și a copilului, trebuie să fie echipată corespunzător. În parc, bicicletele nu trebuie să deranjeze circulaţia pietonilor. Ele pot fi folosite pe pistele special amenajate sau pe aleile largi ale parcului astfel încât pietonii să nu fie accidentaţi.

În mod obligatoriu, o bicicletă trebuie să fie echipată astfel:

• în față – un „ochi de pisică”, de nuanță albă sau galbenă, în spate, de culoare roșie, iar pe roți trebuie să aibă elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante care, în mişcare, formează un cerc continuu;

• noaptea sau când vizibilitatea este redusă, bicicleta trebuie dotată în faţă cu lumina de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roşie;

• frâne efi ciente (de picior sau de mână), plus un sistem adecvat, funcţional, de direcţie;

• un clopoțel sau un alt mijloc sonor de avertizare, cu o tonalitate nederanjantă.

Pentru a putea fi mai bine văzut pe drum, în afară de luminile reflectorizante ale bicicletei, este bine să se folosească suplimentar elemente adezive reflectorizante pentru bicicletă. Se pot folosi, de asemenea, benzi reflectorizante speciale sau elemente ce se pot fixa pe îmbrăcăminte sau ghiozdan sau o vestă reflectorizantă. Copilul trebuie să poarte întotdeauna cască! În cazul căzăturilor, în afară de genunchi și de coate, cel mai expus la lovituri este capul. Se spune că o cască este pentru biciclist precum este centura de siguranță pentru șofer. Este bine, totodată, ca un copil care de-abia a învățat să meargă pe bicicletă să fie îmbrăcat cu echipament de protecție: genunchiere, cotiere, mănuși de bicicletă. Un tânăr biciclist trebuie să cunoască și regulile unui mers corect pe bicicletă:

Intenția de a vira trebuie semnalată cu mâna:

• braţul stâng întins orizontal atunci când intenţionează să schimbe direcţia de mers spre stânga sau să depășească;

• braţul drept întins orizontal atunci când intenţionează să schimbe direcţia de mers spre dreapta;

• braţul drept întins orizontal balansat în plan vertical atunci când intenţionează să oprească.

Biciclistul trebuie să țină cel puțin o mână pe ghidon și picioarele pe pedale!
Pentru mersul pe bicicletă, în parc, se recomandă pista pentru biciclete. Dacă nu există o pistă amenajată, copilul se poate plimba pe aleile mai largi, fără să deranjeze pietonii. Minorul cu vârsta sub 14 ani nu are voie să folosească bicicleta pe trotuar (chiar dacă există aici o pistă amenajată), pe stradă, pe aleea dintre blocuri, în parcările magazinelor sau pe drumurile forestiere. El poate folosi bicicleta doar în parc și în curtea casei.

Recomandare!
Acordați 5-10 minute temei Mersul pe bicicletă în siguranţă și transmiteți elevilor informațiile de mai sus. După explicarea acestor informații, recomandați elevilor să rezolve activitățile pregătite în sectiunea Pentru elevi – Scoala online și să vă transmită fotografii cu rezultatele activității lor.

Succes!
Siguranta afara – in parc, in jurul casei/blocului in timpul de recreere

Copilul nu poate ieși din casă fără știrea părinților sau a tutorelui!

Când iese din casă, copilul nu trebuie să poarte cheile într-un loc vizibil! Cel mai bine este să stabilească cu părinții un loc sigur pentru păstrarea acestora.

Copilul nu trebuie să se joace afară după lăsarea întunericului și nici în locuri nepopulate.

Trebuie să aibă grijă când interacționează cu persoane străine! Nu trebuie să primească niciodată de la acestea atenții sau dulciuri! Nu trebuie să se urce în mașina unei persoane necunoscute şi nici să o însoţească în diverse locuri chiar dacă aceasta pare a fi amabilă! Nu trebuie să relateze necunoscuților niciun fel de informații despre el, familia sau locuința sa. Cel mai bine este să se depărteze, spunând că s-a uitat tata de la balcon și trebuie să se întoarcă acasă. Trebuie amintit copiilor că o persoană răuvoitoare nu arată întotdeauna periculos. Ea poate fi chiar și o doamnă elegantă și amabilă.

Jucându-se afară, trebuie să aibă grijă la animalele necunoscute! Copilul nu trebuie să se apropie de ele și nici să le mângâie. Chiar dacă arată prietenos, un câine sau o pisică pot fi periculoși și-i pot răni. Trebuie ținut minte că, în cazul în care este atacat de un câine, cea mai sigură poziţie este cea a „țestoasei”.

Copiii nu trebuie să se joace cu obiecte găsite și necunoscute și nici cu recipienți de proveniență necunoscută! Pot fi periculoase – pot conține substanțe toxice sau explozive.

Persoanele minore nu au voie să utilizeze petarde sau alte materiale pirotehnice! Ei trebuie să înțeleagă faptul că restricțiile legii au în vedere, în primul rând, protejarea lor de accidentele care pot fi provocate de acestea.

Este interzis jocul în locurile periculoase: lângă șosea, pe șinele de cale ferată, în clădiri părăsite.

Atunci când se joacă pe tobogan, trebuie păstrată o anumită distanță față de ceilalți copii! Poate coborî doar atunci când jos nu mai este nimeni și, după aceea, trebuie să părăsească imediat zona! Nu are voie să se cațere pe zona de coborâre a toboganului!

În leagăn, trebuie să se dea unul singur, în poziția șezut, ținându-se cu ambele mâini de barele laterale ale scaunului. Aceleași reguli sunt valabile și la carusel. Sunt periculoase săritul și apropiatul de leagăn ori de carusel, când acestea sunt în mișcare.

Fotbalul trebuie jucat, întotdeauna, cât mai departe de şosea, în locuri special amenajate.

Recomandare!
Acordați 5-10 minute temei Siguranţa afară – în jurul casei/blocului în timpul de recreere și transmiteți elevilor informațiile de mai sus. După explicarea acestor informații, recomandați elevilor să rezolve activitățile pregătite în sectiunea Pentru elevi – Scoala online și să vă transmită fotografii cu rezultatele activității lor. Succes!
Copilul si accesarea internetului

Calculatorul cu acces la internet este un element caracteristic al vieţii moderne. Mulţumită acestuia, copilul cunoaște lumea, învaţă, se joaca. Părţile pozitive ale internetului sunt foarte multe, însă acesta atrage după sine și multe pericole pentru fiecare utilizator.

Pentru a-i proteja pe copii de pericolele spațiului cibernetic, este bine să-i învățăm regulile utilizării sigure a internetului.

1. Este recomandat ca un copil să descopere internetul împreună cu părinții. Pot găsi împreună părțile pozitive și sigure. Chiar învățatorul poate propune accesarea unor site-uri sigure, adecvate vârstei copiilor. Multe pagini îndeplinesc nu doar rolul distractiv, dar și educativ.

2. Elevii trebuie să știe că nu toate informațiile care circulă pe internet sunt credibile. Câteodată, textele sunt create de către persoane care au cunoștințe de bază pe o anumită temă, de aceea este bine să se verifice informațiile de pe internet cu manualul sau enciclopedia.

3. Recomandăm ca un copil la această vârstă să nu utilizeze reţelele de socializare, din motivele menţionate anterior. Dacă, însă, părinţii aprobă o astfel de activitate, trebuie avute în vedere următoarele aspecte: copiii trebuie să fie foarte atenți atunci când își fac noi cunoștințe pe internet! Să nu aibă încredere în persoanele cunoscute în acest mod și nici să nu creadă ceea ce spun acestea.

4. Copilul nu trebuie să transmită nimănui datele personale, fără acordul părinților! Acolo unde se poate, trebuie utilizat un nick-name (pseudonim). Dacă pagina cere introducerea numelui și a prenumelui, copiii trebuie să-i informeze pe părinți despre aceasta.

5. Dacă elevul ajunge pe site-uri destinate adulților sau dacă primește de la cineva mesaje supărătoare, indecente, neplăcute, trebuie să-și informeze părinții. Părinții trebuie să fie înțelegători cu copiii, în cazul în care aceștia intră din greșeală pe o pagină neadecvată. Copiilor trebuie să li se explice cu calm latura dăunătoare a acestor conținuturi. Copilul trebuie să știe că întotdeauna poate povesti părinților ce l-a neliniștit, supărat sau speriat în rețea.

Recomandare!
Acordați 5-10 minute temei Copilul și accesarea internetului și transmiteți elevilor informațiile de mai sus. După explicarea acestor informații, recomandați elevilor să rezolve activitățile pregătite în sectiunea Pentru elevi – Scoala online și să vă transmită fotografii cu rezultatele activității lor. Succes!
Siguranta acasa – obiecte periculoase si obiecte sigure

Casa este locul care se asociază cu confortul, liniștea și siguranţa. Din experienţa părinţilor, rezultă totuși că jumătate dintre accidentele în care sunt implicaţi copiii se petrec tocmai în casă.

Jocurile copilărești și manifestările inadecvate pot avea consecințe neplăcute. Într-adevăr, un copil cu vârsta mai mică de 10 ani ar trebui să-și petreacă timpul în casă supravegheat de un adult, însă pot să apară și cazurile în care rămâne un moment singur. Este important să știe să se joace în siguranță și cum să se comporte într-o situație periculoasă.

Copilul trebuie să știe care obiecte din casă sunt periculoase și pe care nu trebuie să le folosească. O atenție deosebită trebuie îndreptată spre tot genul de mașini de gătit, cuptoare, aragazuri, fiare de călcat. Utilizarea necorespunzătoare de către copii poate provoca leziuni și chiar explozii sau incendii. Sub nicio formă, elevul de clasa I nu trebuie să se folosească de chibrituri – un moment de neatenție poate crea o situație periculoasă.
În absența părinților, copiii nu trebuie să încerce să taie sau să repare nimic și nici să meșterească pe la prizele electrice și cablurile conectate la acestea.

Recomandare! Acordați 5-10 minute temei Siguranța acasă – obiecte periculoase și obiecte sigure și transmiteți elevilor informațiile de mai sus. După explicarea acestor informații, recomandați elevilor să rezolve activitățile pregătite în sectiunea Pentru elevi – Scoala online și să vă transmită fotografii cu rezultatele activității lor. Succes!

maspex tedi Ministerul Educaţiei Ministerul Afacerilor Interne POLIȚIA ROMÂNĂ
Politica de confidentialitate.