Siguranța în drum spre școala
 1. Copilul trebuie avertizat ca, sub nicio formă, să nu accepte propunerilor venite din partea necunoscuților, care se oferă să-i transporte cu mașina ori le oferă ceva de mâncare etc.

 2. Îi poți stabili copilului tău un traseu fix și sigur către școală, de la care nu trebuie să se abată. Spune-i că, atunci când se deplasează pe stradă în grup, să meargă în „șir indian”!

 3. Este bine să-i prezinți copilului regulile de circulație rutieră: deplasarea pe trotuar sau pe partea stângă a drumului, traversarea străzii prin locurile marcate, pe culoarea verde etc.

 4. Acordă o atenție deosebită vizibilității copilului tău! Echipează-l cu elemente reflectorizante pe îmbrăcămintea exterioară (în față și în spate), astfel încât să reflecte luminile vehiculelor!

 5. Nu uita că un copil care nu a împlinit încă 7 ani se poate deplasa pe stradă doar însoțit!

 6. În cazul în care copilul tău merge la școală cu autobuzul, învață-l să nu intre pe carosabil prin spatele vehiculului. Să aștepte pentru a traversa strada până când autobuzul pleacă din stație!

 7. Când îl duci pe copilul tău la școală cu mașina, ai grijă ca acesta să coboare într-un loc sigur!

 8. Plimbările comune cu bicicleta pot fi o ocazie excelentă pentru a-i vorbi copilului despre regulile mersului pe bicicletă. Părintele este întotdeauna un exemplu!

 9. Este bine să-i pui în vedere copilului cât de periculoasă este joaca cu animalele întâlnite întâmplător sau cu obiecte de proveniență necunoscută.

 10. Copiii nu trebuie să poarte cheile de acasă la gât! Indică-i copilului un loc sigur unde să le păstreze!

 11. Învață-l pe cel mic ca niciodată să nu ezite să strige după ajutor în caz de pericol!

 12. Este bine să-i dai copilul numărul de telefon pentru situațiile de urgență, 112! Ar trebui să știe în ce cazuri poate suna la acest serviciu. Este important să cunoască și numerele de telefon ale părinților!